444 0 469 / GÖZ
UZUN ÖMÜRLE BERBER SIKLAŞAN TEHLİKE 
SARI NOKTA HASTALIĞI
Hepimiz birbirimize iyi dileklerimizi sunarken uzun ömürler dileriz. Aslında uzun kelimesinin yanına sağlıklı vurgusunu yapmak şart. Çünkü yaşlandıkça hayat o kadar da tatlı olmayabiliyor.
Bir çok hastalık gibi göz hastalıkları da yaşlandıkça daha sık görülüyor. Ancak bunların içerisinde ortama insan ömrünün uzaması ile giderek daha sık görülen ve görmenin kalıcı olarak kaybolmasına sebep olabilen “Sarı nokta hastalığı” diğer bir adıyla “Yaşa Bağlı Maküla Dejenerasyonu”nun özel bir önemi var.
Türkiye de ortalama yaşam beklentisi 1960 yılında  48,7 iken bugün 73,94 yıldır. Tabi bununla beraber katarakt, glokom gibi bir çok göz hastalığı da ortaya çıkabiliyor. Ancak görme noktasında bulunan görme hücrelerinin zamanla ölmesi olarak tanımlanabilen Sarı Nokta hastalığında bu süreç genellikle geri dönüşümsüz oluyor.
Bu hastalığın sebepleri arasında genetik yatkınlığın yanında güneş ışığının zararlı ektileri büyük oranda rol oynuyor. Bu hastaların yavaş yavaş görme sevileri düşer, orta alanı bulanık görürken, kenar kısımlardaki görmeleri nispeten iyi görüeler.
Özellikle okuma işlevinde büyük oranda azalmaya sebep olan sarı nokta hastalığı yaş tip ve kuru tip olarak iki guruba ayırabiliriz.
Kuru tip  daha sık görülür, yavaş ilerler ve genellikle tam olarak körlükle sonuçlanmaz.
Yaş tip sarı nokta hastalığı ise, hastalık çok hızla ilerler, az ve yamuk görme genelikle hastalığa eşlik eder.
Erken dönemde tespit edilen sarı nokta rahatsızlığında tedavi şansı çok daha yüksek olmaktadır. Kuru tip sarı nokta hastalığında genellikle vitamin takviyesi önerilir. Yaş tipte ise yakın geçmişe kadar çok etkili tedaviler yapılamazken, günümüzde Anti Vgef iğnelerinin göz içine yapılması ile tedavi şansı artmıştır.
Tüm hastalıklar da olduğu gibi geç kalmamak için özellikle 40 yaş üstü tüm hastaların senede bir kez görme siniri detaylı muanesini de içeren göz muayenesi olması gerekir.