444 0 469 / GÖZ

Bu ürün, bu yılbaşı hediyeleri listenizde olmasa bile yakında olacağı kesin. Sanal Gerçeklik (VR), Google’ın yakın zamanda çıkardığı Daydream View ile birlikte oyun  dünyasındaki sonraki büyük şey olacak. Sanal Gerçeklik insanların eğlenme şekillerini değiştireceğe benziyor.

Sanal Gerçeklik Gözlüğü

Sanal Gerçeklik yıllar için yavaş ve pahalı bir arge süreci geçirse de Google bu düzeni cep telefonları için tasarlanan, kişiye 360 derece görüş açısı ve 3D interaktif deneyim sağlayan aplikasyonuyla durumu değiştireceğe benziyor.

Nasıl çalışıyor?

Sanal Gerçeklik (VR),  kullanıcının her iki gözüne farklı görüntü gösteriyor. Beyin iki görüntüyü bir araya getirdiğinde ise 3D efekti oluşturuyor.

Telefonunuza yüklediğiniz bu aplikasyon daha sonra kafa hareketlerinize göre sizi bir similasyonun içinde hissi yaratıyor.

Sanal Gerçeklik Gözlükleri Zararlı mı?

Sanal Gerçeklik’in (VR) şuana kadarki tespit edilen en yaygın yan etkisi mide bulantısı ve oryantasyon bozukluğu. Bir nesneye uzun süreli bakmak gözün yorulmasına sebebiyet verebiliyor. Ayrıca doktorlar gençlerin bu tür oyunları sıkça kullanmasından kaynaklı miyop hastalığının gelişmesinden endişesi duyuyor. Kesin olarak yan etkilerinin ne olabileceğini bilmediğimizden dolayı bazı insanlar çocukların Sanal Gerçeklik’i (VR) hiç kullanmaması taraftarı.

Bu yeni teknolojiyle ilgili bir diğer endişe de mavi ışığa çok fazlasıyla maruz kalma. Fazla mavi ışığa maruz kalma sağlıklı uykuyu zorlaştırdığı gibi retina hasarları oluşturabileceğinden endişe ediliyor.

Oluşabilleceği düşünülen bazı olumsuz etkiler Sanal Gerçeklik ekranın parlaklığından, ışık kontrastlı, karanlık, oyunun süresi ve sıklığından kaynaklanıyor. Bu sebepten dolayı 20/20/20 kuralını öneriyoruz. Yani 20 dakika boyunca yaptığınız bir aktiviteden sonra 20 adım ilerinizdeki bir öğeye 20 saniye baktığınızda gözünüze bir mola ve rahatlama getirmiş oluyorsunuz.

VR teknolojisinin getirebileceği bir diğer olumsuzluk ise kullanımdan sonra herhangi bir objenin uzaklığını gerçekte olduğundan farklı görebilirsiniz. El ve göz koordinasyonundaki dengeyi hareketteki dengeyi zorlaştırabilir.

İyi yanı

İster inanın ister inanmayın bu teknolojinin getirdiği birçok fayda bulunuyor. Çünkü her bir gözün diğeriyle birlikte çalışması beynin görüntüyü yorumlaması gerekiyor. Görme sistemimiz kendi içinde uygun bir biçimde kendini görsel açıdan bir çeşit düzeltme yeteneğine sahip. Gözlerin ve beynin birlikte çalışması gerekiyor. Bu görsel düzeltme özelliği bazı göz terapi kliniklerinde canlı vizyon vasıtasıyla uygulanıyor. Canlı vizyon, ambliyopi ve şaşılık sorunu olan hastalara gelişim sağlama konusunda oluşturulmuş bir çeşit program.

Sanal Gerçeklik (VR) teknolojisi gelişim gösterdiği müddetçe bu teknolojinin getireceği etkilerin çalışılması da daha önemli olacak. Umut ediyoruz ki bu önemli teknolojinin daha kapsamlı gelişimiyle olumsuz etkiler daha önemsiz olur, olumlu yönleri ise kullanıcılara gözler için yararlı ve aynı zamanda eğlenceli bir tecrübe yaratır.

0
Would love your thoughts, please comment.x