444 0 469 / GÖZ

GLOKOM
GÖZ TANSİYONU

GLOKOM NEDİR?

Glokom; halk arasında bilinen ismiyle Göz Tansiyonu; göz içi basıncının görme sinirlerine zarar verecek kadar uzun süreler boyunca yüksek kalmasıyla ortaya çıkar. Göz sinirleri; gözümüzün gördüğü görüntüleri beynimize taşıyan sinirlerdir. Glokom’un ilerlerleyişi yavaş olduğu için çoğu zaman fark edilmekte gecikilir. Glokom (Göz Tansiyonu); görme kaybının en yaygın nedenidir. Glokom’un kesin bir tedavisi yoktur, gerçekleşen görme kaybını geri kazanmak mümkün değildir. Tedavi çalışmaları Glokom hastalığını yavaşlatmak ve geciktirmek üzerine olduğu için erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Göz Tansiyonu ve Dikişsiz Göz Tansiyonu Ameliyatı nedir?

GÖZ TANSİYONU FAKTÖRÜ

Glokom hastalığında en belirgin ve değiştirilebilir olan tek faktör yüksek göz tansiyonu yani göz içi basıncıdır. Bu nedenle düzenli göz tansiyonu ölçümleri çok önemlidir. Ancak göz tansiyonunun çok net bir “normal” değeri yoktur. Normal değer kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Üstelik göz içi basıncı normal olan kişilerde bile göz tansiyonu hastalığı olabilir. Bu nedenle “normal göz içi basınç değeri” kişinin göz sinirlerine zarar vermeyen miktar olarak söylenebilir. Bu nedenle hastalığın tanı ve tedavisi için özellikle risk grubundaki kişilerin damlalı muayene dediğimiz göz bebeğinin damla ile büyütüldüğü muayene çok önemlidir.

GLOKOM TİPLERİ

Primer Açık Açılı ve Kapalı Açılı olmak üzere iki çeşit Glokom vardır. En sık görülen glokom tipi Primer Açık Açılı Glokom’dur. 

AÇIK AÇILI GLOKOM

Primer Açık Açılı Göz Tansiyonu’nun bir diğer adı da geniş açılı Glokom’dur. Tıkanan kanallar nedeniyle gözün ön yüzeyindeki sıvı geçişlerinin yavaşlaması sonucu göz içi basıncın yükselmesiyle ortaya çıkar. Açık açılı Göz tansiyonu’nun belli bir belirtisi olmadığı için hastalık fark edildiğinde genelde ileri bir seviyeye ulaşmış olur. 

GLOKOM BELİRTİLERİ

  • Açık Açılı Glokom’da hastalar görme yetilerinin %40’ını kaybedene kadar hastalığı fark etmeyebilir. 
  • Göz Tansiyonu ilerlediğinde hasta önce kenarlarda görme kaybına başlar, zaman geçtikçe tünelden ileriye bakıyormuş gibi çevreler karanlıklaşır. 

KAPALI AÇILI GLOKOM

Kapalı Açılı Göz Tansiyonu; dar açılı glokom ya da Akut Glokom olarak da bilinir.  Kornea ile iris arasındaki açının olması gerekenden daha dar olduğu durumlarda görülür. Kapalı açılı Glokom; hipermetrop rahatsızlığı olanlarda daha sık görünür.

GÖZ TANSİYONU BELİRTİLERİ

  • Baş ağrıları
  • Göz ağrıları
  • Bulanık görme 
  • Gece ışıklarında haleler görme
  • Baş ağrısı
  • Bulantılar

Bu belirtileri gösteren hastaların vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmaları gerekir. 

GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) Dünya Üzerindeki En Yaygın Körlük Nedenidir.

GÖZ TANSİYONU EN ÇOK KİMLERDE GÖRÜLÜR?

(Göz Tansiyonu’nun kesin bir nedeni olmamakla birlikte göz tansiyonu yükselen kişiler ilk risk grubundadır. Ancak herkeste, hatta göz tansiyonu normal olan kişilerde bile göz tansiyonu gözükebilir.

  • Yaş: 40 yaşının üzerindeki kişilerde göz içi basıncının artma ihtimali çok daha yüksektir. 40 yaşından sonra göz tansiyonunuzu düzenli olarak ölçtürmek erken teşhis için çok önemlidir.
  • Kalıtsal: Ailenizde diğer kişilerde göz içi basıncı yüksek bireyler varsa sizde de görünme ihtimali yüksektir.
  • Glokom’u tetikleyen hastalıklar: Yüksek tansiyon, diyabet, kalp rahatsızlıkları, migren ve kan dolaşım bozuklukları göz içi basınç riskini arttırmaktadır.
  • Göz bozuklukları: Miyop, hipermetrop, astigmat rahatsızlıkları olan hastalarda göz tansiyonu gelişmesi daha sık görünür.
  • Göz yaralanmaları: Bir kaza sonucu göze alınan ağır darbe sonucu gözde sıvı akımı olumsuz etkilenerek göz tansiyonu gelişimini hızlandırabilir.
  • İlaç kullanımları: Uzun süreli kortizon ya da oral steroid kullanımı göz tansiyonunu tetikleyebilir.

GÖZ TANSİYONU TEŞHİSİ NASIL KONUR?

Görme yetisi kaybedilmeye başlayana kadar belirti göstermeyebilen Glokom’da kaybedilen sinirler ve görme yetisini geri kazanmanın bir yolu yoktur. Bu nedenle düzenli kontroller erken tanı ve tedavi için çok önemlidir. Dünyadaki körlük vakalarının en büyük sebebi olan Glokom’da görme yetisini kaybetmeden fark etmek çok önemlidir. 

Göz Tansiyonu teşhisi için aşağıdaki tetkikler yapılmaktadır:

  • Görme keskinliği testi
  • Görme alanı testi
  • Ayrıntılı retina incelemesi
  • Göz tansiyonu ölçümü
  • Kornea kalınlığı ölçümü 

Bu testler herhangi bir ağrı ya da sızıya neden olmayan, gelişmiş cihazlar ile yapılan testlerdir.

GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) TEDAVİSİ

Göz Tansiyonu tedavisinde hastalığın ilerleme ve gözün durumuna göre birçok tedavi yöntemi uygulanabilir. Bu nedenle tecrübeli bir doktor düzenli kontrol muayeneleri ile gözünüzün durumunu takip edecek ve vücüdunuzun glokom tedavisine verdiği tepkiye göre tedavi sürecini şekillendirecektir.

1. Göz Tansiyonunu Düşüren İlaçlar 

Glokom yani Göz Tansiyonu tedavisine genellikle göz tansiyonu düşürücü göz damlaları ile başlanır. Bu noktada hasta, göz tansiyonunu düşürmek için doktorunun belirlediği birden fazla göz damlasını düzenli olarak kullanabilir. Göz Tansiyonu yani glokom ameliyatları ilaçların düşürmekte etkisiz kaldığı noktalarda tercih edilir.

2. Glokom (Göz Tansiyonu) Ameliyatları

Lazerle GLOKOM Ameliyatı 

Lazer cihazları kullanarak gözün drenaj sistemine yapılan müdahale ile göz tansiyonuna neden olan göz içindeki fazla sıvının boşaltılmasını kolaylaştırmak hedeflenmektedir. Lazer operasyon sonucu göz tansiyonu istenilen seviyeye gelmezse Trabekülektomi operasyonu gerçekleştirilir.

Klasik Cerrahi Müdahale (Trabekülektomi Ameliyatı)

İlaçlarla ve lazer operasyonları ile göz tansiyonu düşürülemediyse Trabekülektomi operasyonu gerçekleştirilir. 

DİKİŞSİZ GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) AMELİYATI: GATT

2014 yılında Amerika’da yapılmaya başlanan GATT ameliyatı sayesinde klasik Trabekülektomi ameliyatlarının aksine konjonktiva, sklera gibi gözün dış katmanlarında yer alan dokulara dokunmadan, herhangi bir kesi ya da dikiş işlemi olmaksızın göz tansiyonu düşürülebilir ya da yükselmesi durdurulabilir.

GÖZ TANSİYONU HAKKINDA DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

  1. Yaşım daha genç: 40 yaşının üzerinde risk artsa da bebeklikten yaşlılığa her zaman göz tansiyonu rahatsızlığı yaşayabilirsiniz.
  2. Hastalığın verdiği Görme hasarı iyileştirilebilir: Yanlış, maalesef yüksek göz içi basıncı rahatsızlığında görme kaybını geri getiren bir tedavi yöntemi yoktur. Erken teşhis ile hastanın hayatına engel olmayan seviyelerde bu hastalığı durdurmak için kontroller çok önemlidir.
  3. Göz Tansiyonum Yüksek, Kör Olacağım: Yanlış, teşhis konulduktan sonra tedavi süreciyle birlikte hastalığın ilerlemesi durdurulabilir.
  4. Fark edilebilir belirtileri vardır: Yanlış, göz tansiyonu hiç belirti göstermeden de ilerleyebilir. Hastalar glokom olduklarını öğrenene kadar görme yetisinin büyük bir kısmını kaybedebilirler.
  5. Glokom’da genetik kalıtım önemsizdir: Yanlış, göz içi basıncı ırsi olabilir, ailesinde göz tansiyonu olanların bu hastalığa yakalanma oranı daha yüksektir.

GLOKOM HASTALARI NELERE DİKKAT ETMELİ

  1. Damlalarınız mutlaka her gün aynı saatte ve göz doktorunuzun belirlediği şekilde alınmalıdır.
  2. Eğer ilaç kullanımından sonra gözde kanlanma, yanma vb rahatsızlıklar görülürse ilaç kesilmemeli, doktor ile görüşülmelidir.
  3. Eğer iki ya da daha fazla damla kullanıyorsanız, damlalar arasında en az 5’er dakikalık ara veriniz.
  4. Göz doktorunuzun belirlediği kontrol muayenelerine muhakkak gidiniz.
  5. Yüksek tansiyon, şeker ya da astım gibi diğer rahatsızlıklarınızı gidermek için de tedavi olmalısınız. Ayrıca sigara içmeme, düzenli yürüyüş ve egzersiz gibi sağlıklı yaşam için önem arz eden konulara özen göstermelisiniz.
  6. Kullandığınız ya da kullanacağınız diğer hastalıklarla alakalı ilaçlar göz içi basıncınızı etkileyebilir. Bu nedenle diğer ilaçları almadan önce mutlaka göz doktorunuz ile konuşmalısınız.
  7. Göz doktoru dışında bir doktora gittiğinizde mutlaka göz tansiyonu tedavisi gördüğünüzü ve kullandığınız ilaçları belirtiniz.
  8. Görme alanınızdaki azalmaları fark etmeye çalışın, birçok hasta %40 görüş kaybı yaşayana kadar bu hastalığa sahip olduğunun farkında olmuyor.
  9. Sadece göz içi basıncınızı ölçtürmek teşhis için yeterli değildir, mutlaka yukarıda bahsettiğimiz ayrıntılı analizleri yaptırın.